Marknadstält

2007 sydde jag ett marknadstält under en garnkurs på 7,5hp, det är sytt i medeltjock vadmal (vävd och filtad ull).

 

Marknadstält

Här använder jag tältet för första gången på Kungahällas medeltidsmarknad. Tältet skiljer sig markant från 99% av alla tält på dessa medeltidsmarknader för majoriteten syr tält i lin eller bomull. Som ni ser är tältet lite trött, det beror på att man inte få använda tältspik på denna marknad. Istället har vi använt tyngder (städ, bilddäck, vattendunkar) för att ersätta tältspik.

 

Fördelen med ulltält är att det är coolt, vattenavstötande, värmeisolerande och historiskt korrekt, nackdelarna är desto fler. Det är tungt, släpper in obefintligt med ljus (det blir mörkt i tältet), ull en försvagas ca 50 % efter exponering i starkt soljus i 80 timmar, till sist älskar mal och pälsängar ull.

 

Här är skisser på hur tältet ser ut när det används som marknadstält.

 

Här är ett skalenligt mönster på mitt tält som jag sydde efter. Nedan är de papper modeller jag gjorde innan jag började sy tältet.


Foteviken har en ritning på ett klassiskt vikingatält om det intresserar, här.

 

 

Här har jag klippt ut tygbitarna lite ungefärligt, och nu fixerar jag tygbitarna för att mäta ut exakt hur långa, breda de ska vara. När det gäller ull, så behöver man ta hänsyn till luggen vara riktad nedåt, så att vattnet rinner av lätt från tältet. Luggen är vilken rikting ullfibrerna är riktade, likt en katts päls.

 

När jag sydde denna del av tältet så misslyckades jag på första försöket, den låg inte lika platt som den ligger på bilden. Det var ojämnt och bulligt lite här och var, Det visade sig att jag hade tolkat mitt mönster fel. Så jag sprättade upp allt, klippte om bitarna och sedan sydde ihop igen, på så vis förbrukade jag två dagar. De små flärparna som inte är i hopsydda i bottnen ska sys ihop sist av allt. De kommer att vikas in och fungera som ett regnskydd, utan dem kan vatten lätt rinna in i tältet från tältduken

 

Denna tygbit ska bli 330mm x 2900mm så jag var tvungen att skarva bitarna på detta vis, jag skulle kunde göra det snyggare men då hade det gått åt mycket mer tyg än 32 meter. På tal om tyg så betalde 100kr/m för tyget av en underbar tygförsäljare från Kvibergs Marknad i Göteborg. Kostnaden för tälttyg brukar ligga på 100-200kr/m i Sverige. Vill man komma billigt undan kan man köpa tyg utomlands eller köpa ett färdigsytt tält från Polen, Ryssland eller dyl. för 5000-12000kr.

 

Här testar jag att sätta upp tältet inför redovisningen av mitt projekt.

 

Här har jag satt upp tältet i ett annat läge än de jag använder jag när säljer varor, i detta läget kan man få in en hel scoutpatrull på 10 ungar och dess tre ledare. I detta läge blir bredden på tältet en meter bredare och höjden på tältet blir ca en meter lägre.

 

I toppen av tältet går det en kanal som omsluter tvärbalken, den behöver vara tillräckligt stor för att hålla en lagom tjock balk, diametern för min furubalk är 60-70mm. På bilden hyvlar jag till de tre tältpinnarna som hålla uppe tältet, pinnarna varierar från 100mm till 60mm. Jag sågade sedan itu pinnarna i sex delar för att kunna få i dem i en liten bil som skulle till Hultsfred.

 

 

Här får jag min första användning av min bandkniv. och den plats där jag tillbringar mina sommrar och lär mig smide. Bilderna på mig poserande likt Karl-Alfred är tagna av Elisabeth Korpinen 2007.

 

ml>