Hur man gör en gambeson

Detta är en gammal instruktion jag skrev för att läggas ut på vår medeltidsförening 2006, men sidan kom aldrig riktigt igång, så här kommer en beskriving hur man gör en medeltida pansar.

Bilden är tagen från Maciejowski Bible, http://www.keesn.nl/mac/mac_en.htm

 

 

Material:

En och en halv militärfilt, som jag införskaffade på öb, de filtar jag köpte var extra fluffiga, och väl använda, detta är fördelaktigt då en gambeson ska vara dämpande mot slag. Den ska ändå inte ha för många lager tyg, för då blir det helt stel, två lager kan var en lösning för strid med stål vapen, kanske tre lager vid nyckelbenet. Men i efterhand tycker jag att det var lite för mycket tyg, det blev väldigt varmt att ha på sig gambesonen.

Tre gardinlängder från öb, detta var fiskbenkypert linne/bomulls tyg, som var ypperligt för en gambeson, för det var slitstarkt och tätt vävt. Vid val av linne så rekommenderar jag andra färger än vitt, det blir lätt smutsigt och en gambeson är inte det lättaste plagget att tvätta,
På tal om tvätta, så tvätta tygen innan du börjar, vilket jag glömde.

Lintråd, jag införskaffade lintråd ifrån dåvarande handelsgillet, två rullar Tr12/3gyllenblekt för 47kr styck. Denna tråd var perfekt för quiltningen av gambesonen.

Kostnad: cirka 400kr

 

 

Mitt val av gambeson var en ifrån 1200talet. Den är nästan helt cylindrisk, lite insydd vid midjan. Jag fick mycket hjälp av ett dokument om hur man gör en gambeson, mitt mål var att göra gambeson T i dokumentet nedan, tyvärr så kommer jag inte ihåg var jag fick detta dokument.

 

 

Här är mina mått som jag fick fram med hjälp av mönstret i dokumentet

 

Mina mått:

Måtten de mått jag använde på de främre delarna

A

37

13,5

B

92

23

C

80

20

D

94

23,5

E

43

43

F

30

30

 

Mina mått:

Måtten de mått jag använde på de bakre delarna

A

40

20

B

92

23

C

80

20

D

94

23,5

G

47

47

H

33

33

Jag är 180cm lång och väger omkring 65kg, har dessa mått så är det bara å kopiera dem. Fast denna ritning är inte helt utan fel, se längre fram i texten. Jag gjorde lite små justeringar när jag klippte tyget.

 

Här ritade jag ut mönster av de fyra delarna som täcker bålen sedan armarna. Klipp ut lite extra för armarna. Lägg till 5-7cm på bredden för varje del för när du quiltar så drar sig tyget åt. Hur mycket det drar åt sig beror på hur tätt du quiltar.

 

Jag sydde ihop delarna, jag sydde tvärtom mot hur man brukar sy. Alltså, den är inte vrängd, för när jag sedan är klar så lägger jag ett linntyg över det hela så kommer inte kanterna synas.

 

Här har jag redan sytt ihop alla delar. Jag klippte bort överblivet tyg så nära sömmen som jag vågade, för ju mer tyg, desto mer kommer det att bulla ut när den är quiltad.

 

Jag klippte upp lite av det ena lagret av ull för att kunna få lite rörlighet i armarna när jag fäktas. Gör detta!

 

 

I armvecket klippte jag ut en litet hål för att kunna böja armen. Jag provade om det gick att ha iallafall ett lager med ull men det funkade inte så jag klippte bort all ull i armvecken.

 

Halsöppningen blev lite stor när jag var klar, mönstret var inte helt bra tyvärr så jag sydde på lite extra ull. Linet är invikt för att inte fransa sig.

 

 

Extra kragen, tyvärr den täckte inte tyget halsen någonting så jag sydde till ytterligare ett lager. Jag sydde även på ett extralager ylle vid nyckelbenet.

 

Ett tips är att förstärka kring halsöppningen. Men det finns historiska belägg på att man hade en löstagbar halskrage som var vadderad, se snubbarna till höger.

 

Här har jag vikt in linet över ullen på framsidan.

Nu har jag börjar quilta, jag började med att quilta från mitten och utåt. Om man inte gör det kommer ullen "bulla sig" och då får du klippa upp det och ta bort en del av ullen vid ryggraden.

 

Vidare quiltning, men här tog linntyget slut så jag fick sy på några styvbitar, detta syns inte om man gör detta i en quiltningsspår.

 

Här fäster jag ihop två linnetygstycken i ena axeln.

 

och här är halsen

 

Här var gambesonen klar men axeln såg lite skum ut. Ytterligare ett fel i mönstret, eller om det var jag som läste mönstret fel?. I vilket fall som helst så se till att armarna kommer längre upp på axeln än min gjorde. Jag fick sprätta upp och sy upp quiltningen av ärmarna så att det hamnar rätt.

 

 

Nu så är quiltningen på armarna förlängda till axlarna, det ser inte så bra ut, men det får duga.

 

Här kan du se hur stort hålet blev i armen och hur sen böjer sig. Detta är naturligtvis en öm punkt att bli träffad på särskilt när man inte kan ha något mer skydd än ringbrynja här.

 

Lite bilder på hur den ser ut när den är klar.

 

 

Totalt så tog detta omkring 150timmar att sy. Det som tog tid var att quilta, men om man syr en med enmindre tät quiltning så kan det nog gå fortare.

För att undvika detta kan en gambeson vara till nytta En orange och spygrön gambeson löstagbar krage löstagbar krage