Bälg

Här en lite beskrivning av min bälg Fafnir, det är en lättviktsbälg på totalt 36kg inkl. ässjan.

Här ses min flickvän My pumpa bälgen på Visbys medletidsmarknad för att koka vatten till matlagning.

 

 

Här är min grundskiss av bälgen. Utöver lite trä så behöva fem-sex fårskinn som sys ihop till en 2,8m lång läderbit som sedan spikas fast på sidorna. Huvudet på bälgen som i början var en träbit har jag sedan ersatt med en metall huvud istället, eftersom det gick inte att ha en tillräckligt stor luftkanal i trähuvudet.

 

BälgBälg

Här är bälgen helt nygjord och ny målad med tjära och linolja. Det tog en tid var att spika på lädret på träet och att passa in smidet på bälgen. Om ni tittar nog kan man se att jag har mellan spikarna och lädret långa rönnbärspinnar som jag har delat på mitten i bandsågen. Detta har jag gjort för att det är autentiskt med dåtiden bälgar och för att det fördelar trycket från spikarna på lädret.

 

Här använder jag bälgen för första gången på Visby 2008 som ni kan se så ligger det ett plaströr på bälgen det använde jag för att leda luftströmmen från bälgen till ässjan. Den lösningen skrotades nästa år och ersatte med bevattningsrör (avloppsrör) som skruvas fast i bälgen och ässjan. Denna lösning är perfekt då den stabiliserar bälgens rörelser lite och inget läckage finns mellan bälgen och ässjan. Den stora luckan på ovansidan är en servicelucka (en oumbärlig finess när bälgen bestämmer sig för att krångla).

 

Efter att jag har använt bälgen några gånger så har jag kommigt fram till att ventilerna på bälgen är för små vilket resulterar att den är väldigt trög att pumpa. Nästa korrigering är att vidga ventilerna på undersidan och i mitten till det fyrdubbla, se skissen ovan hur små det är nu.

 

Här är en film när jag brännmärker en kille på Visby 2008 med hjälp av bälgen. Vi som arrangerar denna brännmärkning är Tattarklanen, vi sjunger på köpet en av klanens egna låtar canto 24.

 

Det var första gången jag brännmärkte någon. Jag kan rekommendera att man testar på ett stycke köttbit innan. Jag blev förvånad hur enkelt det glödande järnet gled på huden eftersom att vattnet på huden förångades och gav en friktionsfri yta.