Äppelmosare och äpplepress

När jag hade tillgång till äpplen och bodde i ett kollektiv beslutade jag mig att göra lite äppelvin. Varför inte göra en äpplemosare och äpplepress för att effektivt göra mos av äpplena.

 

Jag har inga bilder på hur jag gjorde äppelpressen, men om ni är sugen på att göra en så hoppas jag att ni kan utläsa hur delarna är gjorda av att titta på bilderna. Materialet är 1 1/2 tums lärk och Björk och lite Ek där påfrestningarna är höga. Idén till detta projekt har jag lånat från Matthias.

 

Jag har borrat 22mm hål för att de svarvade pluggarna.

 

äppelpress

Monteringen är smärtfri och det går fort, men det kan svida hårt om man monterar pressen i sin hyreslägenhet med hyresvärden under sig. Resultat: jag blev vräkt och fick finna ny bostad.

Domkraften är på ett ton som jag köpte för 80kr. Men jag tror man kan ha två ton i en sådan här konstruktion men det behövs nog inte.

 

Här visar jag hur man gör ett paket av hamptyg och i paketet ligger mina låtsas mosade äpplen.

 

När man har lagt två-tre paket i pressen med plywoodskivor mellan paketen är det bara att pumpa domkraften och saften ur äpplena pressas ut. Men man behöver en bakplåt med höga kanter eller dyl. för att samla upp saften när den pressar ut därefter rinner saften ut i en hink.

 

Denna äppelkrossare har jag tagit iden från Mattias Wandels hemsida. Tanken är att man lägger i hela äpplen i krossen och så river den sönder äpplena. Fast jag behöver koppla en motor eller någon slag utväxling till krossen så man slipper att veva för kung och fosterland.

 

Man behöver en pinne att tvinga äpplena mot krossen. Det tog ungefär fyra timmar (inkl. montering) att höra fyra liter äppelsaft men det kan nog gå fortare och man effektiviserar äpplekrossen. Här finns forum med andra lösningar på äppelmosare.

 

Äppelpressares våta dröm.