Treasel table

2010 läste jag min sista (?) kurs på Universitet i min slöjdlärarutbildning. I uppgift för 7,5hp var att man skulle göra ett bord och ett skåp, mitt tanke var att göra ett matbord och ett nyckelskåp.

Måtten på bordet är är 1550 x 970 x 670mm vilket räcker för 8 personer om man sitter lite trång.

 

Här har jag redan bandsågat ut laxknutarna i fem plankor, men jag väntade med att såga ut sidobitarna. Jag hade fått tag i några Ek plankor av div. håll men jag saknade en planka så jag fick köpa en extra från skola. Till min besvikelse hade inte skolan någon Svensk ek, skillnaden är påtaglig men överkomlig man kan tydligt se att den. Den Amerikanske eken är utan kvistar och mörkare i tonen än den svensk Eken.

 

En av laxknutarna fick jag hugga ut för hand, för att inte eken ska slå ut flisor på undersidan så kan man hugga från ovan och undersidan.

 

Här limmar jag ihop sex plankor som jag har noggrant hyvlar spikraka, ek är otacksamma mot ojämna ytor vid limning. Efter att jag hade limmat ihop plankorna med limknektarna så tog jag till mindre tvingar som ser till att inte limningarna blir böjd.

 

Därefter tog jag mig i akt handhyvlande, tyvärr så lyckades jag inte placera plankorna så att fibern gick åt samma rikting, en riktig miss.

 

Här har jag förberett för att använda en handcirkelsåg och såga till kortsidorna. Den fastspända plankan är till för att styra cirkelsågen, och tejpen förhindrar att sågen slår ut stora flisor.
Men helt snyggt blir det inte med tejp, det slog ut flisor ändå.

 

Jag fräste ut ett 15mm spår med en handöverfräs.

 

När jag hade fräst klart så kilade jag in en sk. fjäder för att förhindra att bordet slår sig. Jag valde att använda furubitar som fjäder i brist på annat, men det är viktigt att fiberriktingen på fjädern är tvärsöver frässpåren.

 

Som tur var så fann jag dessa fyra überlånga limknektarna som kunde tvinga fast långsidorna.

 

Här är en lite bildserie när jag fäller in laxknutarna, till vänster har jag kalkerat av hålet i bordet på ett papper som jag sedan har limmat på jakarandabiten. Efter att jag har bandsågat ut biten och slipat till den så den passar perfekt så slår jag i jakarandabiten. Märk väl att jag inte har en jakarandabit utan två bitar som jag slår i från vardera sida, för att få en så exakt passform på under- och ovansidan.

 

För att foga samman konstruktionen som håller upp bordet använde jag mig utav tapp och tapphål.

 

Tapparna sågde jag ut med hjälp av min sinkmaskin som jag byggde dagarna innan jag påbörjade med detta bord. Sinkmaskin är en idé av Matthias som jag köpte ritingarna av och gjorde en kopia för att främst sinka lådor.

 

För att göra de kvadratiska hålen har jag använt en borrstämmaskin som kan borra fyrkantiga hål med hjälp av en stämhylsa.

 

Här är bordet monterat med kilar för att jag ska kunna enkelt plocka isär bordet när jag flyttar runt den.

 

På undersidan har jag skruvat fast 8 små träklossar, dessa klossar håller fast benen i bordet i ett spår. Fördelen med att göra på detta vis är att bordet har möjlighet att röra sig utan att det bygger upp några spänningar och resulterar att det kan spricka.

 

Här är bordet färdigtoljat med paraffinolja. Det blev rätt bra.