Skåp

 

Detta skåpet och treasel table var det som krävdes för mig för att få godkänt på min sisa slöjdkurs på Universitetet. Skåpet är av Ek rester som blev över när jag byggde bordet.

Träbearbetningarna av skåpet tog inte lång tid tack vare min sinkmaskin kunde jag sinka ihop skåpet fort. Jag sinkade först ”lådan” därefter fräste jag ut spår för att fästa hyllan utan att behöva plugg. Jag fräste jag ett spår i lådan och i bakstycken för att enkelt kunna tycka fast bakstycken i lådan utan att använda plugg eller spik.

 

Det som tog tid var att smida gångjärnen jag trodde att det skulle gå fort att smida dessa gångjärn men det var svårt att få dem identiska och i en form som passade ihop med skåpet. Till min hjälp att smida gångjärnen använda jag trotjänaren vinkelslipen med den kunde jag göra själva leden i gångjärnet.

 

Efter att gångjärnen var fastnitade på hyllan sågade jag till dörrarnas över och underkanter eftersom det är svårt att passa in ett smitt gångjärn så att det passar perfekt med träet, det är lättare att passa in träet efter smidet. Till exempel bör man ha en viss marginal på över och underkant till en dörr om man ska hänga upp den på smidda gångjärn, såvida man inte har fått gångjärnen smidda av en ytterst skicklig gångjärnssmed.