Mästermyrkista

I Sproge socken på Gotland ligger Mästermyr, där en traktorförare utförde ett dräneringsarbeten hösten 1936. I en plogfåra hittades en Ekkistan, som var ca 90 x 25 cm och ca 20 cm hög och 1000år gammal.

http://www.netlabs.net/~osan/Mastermyr/13-16-Fittings-on-Chest.jpg

Kistan ägdes av en hantverkares, i den återfanns bl.a plåtsax, våg, såg, yxor, städ, grytor, smideshammare, kedjor, tänger och många andra verktyg.

 

Mästermyrkista

Detta var min första Mästermyrkista som jag byggde av material som jag hittade från tippen och köpte från lokala byggvaruhus. Jga kan inte påstå att det är av bra kvalite eller att jag har varit konsekvent val av träslag. Men kistan blev rätt bra trots att jag inte hade arbetat i trä sedan högstadiet. Jag provade att göra en Ekkista efter att denna kistan var klar men det var ett svårt material för en nybörjare att arbeta i, furu är ett mer förlåtande material att arbeta i och limma med.

Om ni är intresserad av att bygga en Mästermyrkista så finns ritningarna ovan som ni kan använda. Jag har korrigerat ritingarna många gånger men dessa ritingar borde stämma. Börja med att tillverka delarna i denna ordningen; botten, kortsida, framsida och lock. Slutför varje del innan ni börjar med nästa del (förutom hyvling) måhända att det besparar er en och en annan svordom. Observera att ta hänsyn till alla vinklar på ritningarna, speciellt vinklarna i hålen på kortsidan.

 

Av dessa Björkkistor gjorde jag tre stycken av men jag gillar inte att jag gjorde dem av Björk, det är ett för ljust material. Jag gröpte inte ur locket som jag gjorde på Furukistan vilket gör locket lite för tungt. När jag gjorde Björkkistorna var jag klok nog att använda mig av hela stycken istället för att limma ihop plankor som på Furukistan.

 

Björkkistan har ett mer rundat lock som tilltalat mig mer.