Vikingakista

Skeppskistan var ett försök att återskapa en så historiskt korrekt kista som möjligt. Förlagan var en bild som återfinns i boken Vikingen från 1973. Som jag tror var en rekonstruktion av Birkaistan (se bilden längre ner på sidan).

2007 fick jag infall att tillverka några av dessa kistor och som nybörjare i träbearbetning kom jaga tt lära mig mer och mer. Efter några månader hade jag gjort sju kistor, och fem Mästermyrskistor.

 

Kistan är pluggad med fyrkantiga pluggar istället för runda pluggar. Vill göra egna pluggar så bandsågar man ut fyrkatiga pluggar i lagon läng och bredd sedan borra hål med en vanlig borr. När man sedan slår in pluggarna så kommer de runda hålen vidgas till fyrkantiga hål. När man borrar dessa hål så borra hålen vinklade, vartannat hål vinklat upp vartannat hål riktat nedåt. Då kommer pluggarna bättre hålla ihop kistan. Tyvärr sprack kistan vid infästing av ett av ett handtagen så var jag tvungen att stålskodd kistan på insidan med plattjärn.

 

Kistan är behandlad med en blandning som består av 1/4 tjära och resten kokt linolja som värms upp, ju varmare desto bättre tränger oljan ocj tjäran in i träet. Totalt behandlade jag den 8 gånger med denna blandning men det räcker med två-tre gånger. Sedan kan man använda sig av kokt linolja, när man har tröttnat på tjärdoften. Måtten på kistan är 800mm x 420mm x 440mm. Ni som är intresserade av att bygga en kista så kan ni finna ritningarna här.

 

 

Här är en bild på Birkakistan, som är snarlik i designen till min kista. Bilden är tagen från Naturhisriska museet, Stockholm.

 

2009 fick jag en beställning av företaget Korps att göra en kista till dem efter att de hade sett mina stora kistor. De ville ha en annan modell som hade platt lock och som var gigantisk. Den var väl 1800mm 480mm 450mm. Jag behöver väl inte nämna att det är ohyggligt olämpligt att försöka cirkelsåga ena hörnet av framstycket medans du står 1,5m därifrån. Allt är gjort i björk, men jag är inte så nöjd med den. Den var för stor och för små smidesdetaljer och den skulle behövt ett rundat lock.