30 tons smidespress

 

Detta är mitt störta projekt hittills, i tid, pengar, vikt och storhetsvansinne räknat.

En smidespress är den moderna tidsålders maskinhammare men med undantaget från allt evigt bankande och dess otymplighet. Smidespressen låter näst intill ingenting, det som låter är hydraulaggregatet som pumpar olja till hydraulkolven på pressen. Om man har tillräckligt långa slangar så kan bygga in oljudet till det minimala. Men den största fördelen är att en smidespress väger väldigt lite i relation till en lufthammare eller fjäderhammare. För att ge ett exempel; En lufthammare som kan smida ett fyrkantsjärn på 50x50mm väger kanske 3-7 ton, min smidespress kan smida 50x50mm järn och hela pressen väger ca 400kg och den rullas runt i smedjan på hjul!

 

smidespress

Mitt projekt drog igång efter mycket tid informationssökande på internet och övervägande, men jag kan inte säga att jag hade något färdig ritning att gå efter. Mycket improviserade jag efter hand. I oktober köpte jag en hydraulkolv på 160mm i tjocklek och 80mm tjock i kolv. När jag fick den fick jag en känsla av "vad i..? är den så stor?".

 

smidespress

För att ta loss ena ändan fick jag göra mina verktyg efterhand, det skulle inte funka om jag var tvungen att köpa en fast skiftnyckel på 90mm för en bult.

 

Lustigt nog var kolven gängad en bra bit, och väggarna är förvånansvärt tunna.

 

Jag försökta att plocka isär kolven för att rengöra en inuti, men när jag kom till detta välskäl så gav jag upp, troligtvis är det packningen som du ser framför dig.

 

I kallsågen kapade jag ena öglan på kolven, undersidan var redan kapad men inte tillräckligt.

 

För att bygga ramen så använde jag mig av 60x60 fyrkantsrör med 5mm tjocka väggar för längdledarna. Kortsidorna är som två hopsvetsade "C" av massivt stål. Min tanke var att jag skulle kunna ta isär ramen ifall det behövs.

 

Här har jag svetsar på två plattor på varje sida av ramen, men totalt 8st plattor. I varje ända borrade jag hål för att sicka igenom en 12mm bult.

 

Här är en häftig form, känns lite som en halsboja för lönnmördare. Nä men vad vore en smidespress om den inte var i sig var lite smidd.

 

Nu är benen på plats tillsamman med ena delen av halsbojan, den andra delen hålls fast av två 12mm bultar.

 

Detta visade sig vara en helt onödig detalj, men jag visar den för att....ja visa att av mina misstag.

 

Inpassning av hydraulkolven, den passade precis i ramen.

 

Gängning av nippeln (heter det så?) som fästes i kolven, Jag välde att ha 3/8 tum gängor genom hela hydraulsystemet.

 

Nu har vi kommit till tillverkningen av smidesbackarna, och här så vinkelslipar jag ur spåren i backarna för att hålla dem på plats när jag smider med pressen.

 

Här är två närbilder på verktyget som jag tillverkade för att kunna vinkelslipa ut spåren i backarna. En riktigt lyckat design som jag är rätt stolt över, det tog kanske 15min att komma på och tillverka och den fungerar långt över förväntningarna. Ett hett tips om ni vill vinkelslipa ett spår och ni vill ha kontroll över var spåret är och hur djupt ni vill ha det.

 

Här är spåret urslipat.

 

Detta är första steget i att göra plattorna som ska hålla fast backarna. Bitarna är främst gjorde i ohärdat stål.

 

Urfräsning av plattorna som ska hålla fast backarna.

 

För att jag ska kunna ha möjlighet att ända mig eller om nått går fel så har jag försökt att använda bultar där det går, nackdelen är den att det tar väsentligt mycket längre tid än att använda svetsen.

För er som inte känner er bekanta med ordet backar så är det dessa två halvrunda klumpar som används för att pressa samman det varma järnet.

 

För att backarna ska hållas fast så valde jag att använda mig av små 6mm sexkantsbultar som enkelt kan trycka fast backarna. Här borrade jag hålen med en vinkel på 2 grader.

 

Urfrästa hål för att kunna justera dessa plattor utifall.

 

smidespress

Nu är denna "mekanism" på plats och det går att skruva fast backarna, nu fattas "bara" montering.

 

 

Fler bilder,filmer och information kommer!