Bila

En Bila är slipad på samma sätt som ett stämjärn sk. saxslipade. Det finns både höger- och vänsterbilor, detta är en högerbila. Det breda bladet och eggens form gör verktyget lämpat för att hugga ytor plana, ex om man vill göra fyrkantiga bjälkar av runda stockar, s.k. bilning.

 

Bila

Under en dag så smidde jag denna yxa, vilket var svettigt och tungt. Jag trodde jag hade valt ett vanligt blötjärn (ss 1312), med efter att jag hade smitt det ett tag visade det sig vara yxstål (ss 1672). Designen tog jag ifrån Gränsfors modell 1900-tal högeryxa.

 

Bila

På andra sidan av yxan är ytan planslipad. Som ni kan se så är det några märken på andrasidan av yxan, det är spår av att jag har penat ut materialet med fjäderhammaren.

 

Bila

Här kan man tydligt se att yxan är högerställd, vilket underlättar när man bilar för riskerar inte slå i handen i stocken varje gång man hugger med yxan. Skaftet är av Ek, vilket inte är idealt för ett skaft (det går lätt sönder och flisar sig) men jag hade ingen Ask att tillgå så Ek fick duga.

 

Här är yxorna jag har i min Mästermyrkista, de är olika modeller och mer eller mindra användbara. Klicka på yxorna i mitten för att läsa mer om dem. Medans yxan längst ner har jag inte skrivit om, den är rätt ful och liten. Det var min första yxa jag gjorde, det är en välld yxa med ett fjäderstål (ss 1770) stål i eggen.