Tramphammare

Under våren 2011 så beslutade jag att bygga mig en tramphammare, det är en hjälpreda i smedjan eller en extra hand. Principen är att man kan tramphammaren med ena foten, på så vis kan man hålla ämnet och ett verktyg i sina bägge händer och samtidigt slå in verktyget med tramphammaren.

 

Otto Schmirlers

Ritningen till min hammare har jag tagit från den österrikiska smeden Otto Schmirler ritning ovan.

Men som ni kan se har jag inte följt denna rining slaviskt, jag gör som man brukar, utgår från vad man haver och gör det bästa man kan av det lilla man har. I mitt fall var det järnskrot från bl.a. lokala tippen.

 

Som städ använde jag mig av fyra stycken 50x50mm järn som sågades till 980mm och sedan svetsades ihop.

 

För att placera verktyg i städet så sågade av fyra stycken 100mm bitar och dessa sågade jag lite jack i så att det bildade ett fyrkantigt hål när jag väl satte ihop dem. Min första tanke var att denna del inte skulle svetsas ihop med städet utan att jag skulle kunna ta loss den ifall det ramlade i nått i hålet eller ett den fylldes med slagg och bös. Men det visade sig vara tillräckligt omständigt att göra.

 

Som ni kan se är vinkeljärnen som jag har hittat lite väl tunna, ca 3mm, så jag förstärkte de delar på vinkeljärnen som kommer belastas mycket.

 

Ytterligare ett vinkeljärn men som denna gång ska fungerar att trampa på, med andra ord så behöver detta vinkeljärn vara kraftigt, i stil med 5-6mm.

 

Här har jag tillfälligt fäst fästet för två små fjädrarna som ska hjälpa till att få mer "svung" i hammare huvudet.

 

Här är de båda pistongerna för fjädrarna, all fjädrarna hittade jag i Thailand när jag var på semester förra hösten, nått ska man ju göra på sin semester...

 

Här är hammarhuvudet hopsvetsat, den har måtten 100x80x4000mm. Jag har svetsat på två plattjärn med hål i för att kunna justera hammarhuvudet ifall att mina enkla beräkningar inte stämmer.

 

 

Nu tar vi ett stort steg, från halvfärdig till klar, men mer detaljerade bilder kommer senare.

Här är hammaren klar i sin tänkta miljö, emot en vägg, men visade sig att det inte fungerade om väggen består av mursten. Det ska nog till att man har rejäla fästen i väggen som är genomgående till andra sidan av väggen. Men den funderade i ett halvår, och här är en elev som använder den på en kvällskurs, jag kunde inte använda hammaren på dagtid så den lät över hela byggnaden.

 

Här är jag i färd med att placera om hammaren, jag har gett den egna ben att stå på. Så nu väger tramphammaren ungefär 200kg, (benen väger ca 90kg).