Knappar

knappar

 

Efter att ha sett min vän Martin Ahlsén smidda knappar så ville jag prova att göra några själv. Det visade sig att dessa knappar blev jättesöta och roliga att göra, så jag gjorde fler (självklar med klockan som min enda fiende).

 

Jag experimenterade med att göra olika stora knappar, och med olika stora hål för knapparna. De stora knapparna längst ner på bilden var enklast att göra med en diameter på 17mm och håldiameter på 2,5mm. De mindre minde knapparna var bara fula.

 

knappar

Försöken med kvadratiska knappar gick inte så bra, först och främst är det svåra att få den exakt kvadratiska och därefter centrerande, och hålen blev för små (håldiameter 2mm.

 

I min kamp mot klockan lyckades jag smida 50 knappar under en dag. Ovan där borras 2,5mm hål i en 15mm rundjärn, jag borrade så långt jag kunde med dessa små borr. Det är viktigt att olja ordentligt om man inte vill byta borr varannan minut och att spänna fast järnstycket ordentligt och rakt upp i 90 graders vinkel. Om man gör som jag och tar fulolja så ska man inte andas in de ångorna som uppstår blir när oljan blir för varm.

 

 

Här är metallkapen som kapar väldigt fort och pålitligt allt du vill. Dock är sågklingan ganska tjock ca 2,5mm, vilket betyder att jag kan såga ut 4-5st knappar på en borrad järnbit.

Magneten ovan är till för att fånga upp knappen när den väl är avsågad, annars flyger de avsågade knapparna runt i smedjan och lägger sig i ett hörn och gör saker som avsågade knappar gör.

Här har vi en anhopning knappar, några med 3mm hål i sig.

 

För att kunna värma kapparna utan att behöva lägga den direkt i ässjan (elden). Är att göra en hållare för sitt ändamål, slå ett hål i ett plattjärn med ett koniskt don (Hålslag, hålstamp) så kan knapparna tyckas ned i hålen och lätt tas upp.

 

Här har vi verktygen jag använde för att smida knapparna, förutom hammare. Till vänster är hålslaget, fast på en pinne och en behändig tång. Jiggen i mitten är en stålbit (en järnbit skule vara för klen för detta ändamål) som jag har borrat ett 16mm hål och ett 8mm hål.

 

Här har jag tagit ut en vitglödgande knapp och smidigt lite på den för att gör den plattare och få ett smitt utseende. Knappen blir lätt deformerad om man inte är noga. Nästa steg är det som illustreras ovan, lägg knappen vad du tror är i mitten av det borrade hålet.

 

Placera sedan donen exakt i mitten av knappen och slå några slag.

 

smidda knappar

Jag lyckades göra alla de ovanstående smidesmomenten på en värmning. Nackdelen med detta var att hålen på knapparna blev vassa för att knapparna inte tillräckligt varma i det sista momentet.  Om man inte syr fast knapparna med en kraftig sytråd så kan tråden gå av.

 

Ett gäng knappar som är obehandlade.