Smidda rosor

 

rosor

Denna ros är smidd från en 400mm lång 8mm fyrkantjärn. För att göra rosen behöver man först platta till ca 180mm av ändan till en bredd på 17mm. Klipp sedan med en bordssax ett 10mm djupa jack längs hela den utplattade delen. Smid sedan ut samma del tills den är 20mm bred, nu kan man börja med att bock till själva rosen. Det underlättar att använda en rundtång att böja till bladens böjning.

 

När rosen är färdig smidd kan man smida taggar om man så önskar, genom att värma stjälken till 1200 grader och smida ut en tagg. Om man smider i denna temperatur så kommer järnet att vällas samman och man har en tagg.

 

 

 

 

 

Här är en ros jag gjorde som en av uppgifterna när jag gick slöjdutbildningen på Göteborgs universitet, uppgiften var att arbeta med yta på en plåtbit på 150 x 150mm. Ytan på rosen är en plastpulver som man pudrar på järnet när det är ca 150 grader varmt, vilket smälter plasten på plåten.

 

Genom att hugga ut det som ses på undersidan med en huggmejsel kunde jag göra en ros på liknande sätt som de smidda rosorna.