Törnekronan och ryggraden

 

När jag började lära mig smida så fick jag en idé om att smida detta konstverk, och i smedjan på Stenby fick jag möjligheten att smida mitt konstverk.

 

krona

Törnekronan består av två stukade och avsmalnande 25mm rundjärn, jag ägnade första dagen åt att smida ut enda delen. Framåt kvällen fick jag bända bort min hand från hammaren p.g.a. kramp. Det var jobbigt att smida denna Törnekronakrona, eftersom det var så grovt järn, men å andra sidan tror jag att det var eb bra uppgift för en mig som nybörjare.

 

raden

I min iver att bli klar med ryggraden så undersökte jag inte hur många knotor en människa verkligen har (33st), så jag chansade med 22st. Men eftersom att det är ett konstverk så får det tillbucklade plattjärnet symbolisera ryggknotor.

 

kronan_raden

Efter många år på hyllan har detta verk funnit sin plats på väggen i vardagsrummet, ryggraden är 670mm lång och kronan är 270mm i diameter. Kronan hänger uppe med tre fiskelinor, ryggraden med en ståltråd runt den 11:e knotan underifrån.

 

 

Här följer en bildserie där jag smider om detta konstverk som min vän Samuel ska köpa.

Först stukade jag ändan av det 22mm tjocka rundjärnet, genom att ta det 670mm långa rundjärnet och hamra med sin egen tyngd mot städet. Materialet är av Lancashire järn (eller ss 1310) vilket är ett sällsynt järn och mycket speciellt, det är gudomligt att välla med och mjuk att smida. Dock är det lätt att förstöra det genom att man smider för kallt ca 500grader, då uppträder järnet som en knippe ståltråd.

 

Därefter smider jag ut det för hand och med fjäderhammre.

Till höger kan man ana andra ämnet till törnekronan, som jag smidde för kallt på.

Ämnena är färdigsmidda, 1000mm resp. 1200mm

För att få snygga och jämna böjar så måste järnet vara mycket varmt, ca 1000grader.

Med hjälp av ett bockningsverktyg kan jag enkelt bocka det tjocka ämnet.

När jag hade kommit hit så lämnade jag den och övergick till nästa ämne.

För att kunna slingra ämnena omkring varandra så behöver jag forma en kringla i det andra ämnet.

Jag snurrade ämnet igenom kronan.

 

Törnekronan är klar.

 

För att smida ryggraden så smalnar man först den änden som ska bli halsknotor, jag gjorde en avsmalning på 70mm. Jag formade knotorna med en giljotin.

Efter halsknotorna så lät jag ryggraden vara lite bredare. Och jag använde mig av en tjockare giljotin för själva ryggen.

 

Här formade jag svanskotorna som fem tydliga knotor, egentligen är de hopväxta och är svåra att skilja på.

 

Till sist bockade jag ryggraden.