Segelmakarhandske

En segelhandske är till främst för att fundera som en kraftig fingerborg, av namnet är den till för att sy segel med. Men jag använder den flitigt att sy vattenläglar och skor, den är väldigt användbar när där man syr i tjockt läder ca 4-12mm. En smidd tång är ett bra komplement för att sy tjockt läder, för att dra ut nålen.

segelhandske

Under medeltidsveckan 2008 fick jag en förfrågan att tillverka en segelmakarhandske för att se om den gick att sälja i en affär på kapitelhusgården. En timma senare tog projektet fart, jag började med att smida själva fingerborgen. Genom att ta en rundstång på 20mm och punsa hål med en körnare. Som ni kan se så gjorde jag inte ett bra jobb med detta, hålen blev ojämna, för när man slår i ett nytt hål så blir hålen intill deformerade. WEfter att de var klart så vinkelslipade (inte ett strikt tidsenligt verktyg på en sådan marknad) jag av den i 45 grader.

På baksidan av fingerborgen så borrade jag ett hål för att nita fast den i en uthuggen 1mm plåtbit. Det knepiga var att nita fast den i plåten, genom att kulhamra frenetiskt runtom skallen på niten så kan niten fästa i borrhålet på fingerborgen. Därefter borrade jag hål för att kunna nita fast smidet med små 12mm dekorspikar, vilket även ypperligt att nita fast skosulor med.

 

Jag kan inte ge en beskrivning på hur man syr handsken, eftersom min vän Aaron sydde ihop lädret, jag hade inte tid att sy handsken.

segelhandske

Formspråket för detta smide är vad jag skulle kalla tattarsmide, smidet är inte snyggt för sig, men i sitt sammanhang så blir det väldigt charmigt och finner sin plats.