Grythängare

 

Dateringen är gissningsvis från 1800-talet, då någon smed troligtvis blev ståendes med en gammal såg och ett problem med att maten alltid brände fast på bottnen i grytan.

grythangare

Traditionellt sett används ett gammalt sågblad. Tänderna är till för att för att reglera längden av grythängaren (eller s-kroken). Jag använde jag mig inte av ett sågblad, utan jag tog ett 25x3mm plattstål som jag gjorde tänder på med vinkelslipen. Därefter smiddes en krok ut på undersidan av sågbladet.

 

Såhär såg mitt första försök ut utan att använda vinkelslip. Jag högg ut tänderna med en mejsel vilket resulterade i att det uppstod en mängd sprickor i ämnet, och det tog onödigt lång tid.

 

grythangare

Därefter använde jag 6mm fyrkantsjärn för att smida ut en krok i ena ände, och platta till järnet lite i andra änden. En liten hasp behövdes för att haka fast i sågbladets tänder och som ska nitades fast i den övre krokens tillplattade del. En ring nitades raft i överkanten av sågbladet för att hålla kvar den övre kroken. Sedan nitades haspen fast som ska justera höjden. Jag gjorde 6st av dessa s-krokar, men det var alltför ofta så var materialet runt om niten altför tunt.