Gångjärn till kista

 

vikingakista

Dessa gångjärn skissades fram under mitt första år som sommar smedlärling i Ryfors smedja hos Gustav. Jag är mycket nöjd med designen för den är tidlös och vacker.

 

 

Till vänster är ett halvfärdigt gångjärn som behöver bockas till och finjusteras för att bli klar. Gångjärnet till höger är en prototyp som jag inte blev nöjd med, öglan i gångjärnet var för klumpigt. Avslutet på ändarna högg jag ut med ett specialvektyg, som har halvmånformad egg.

Gångjärnen är smidda från ett 20 x 3mm plattjärn. Jag börjar med att smida den svåraste delen först, vilket är leden på gångjärnet. Därefter penar jag ut de bredaste partierna på gångjärnen och kanske slipar till ämnena med maskin så att de får en perfekt form. När jag ska fästa de båda ämnena med varandra så ser jag till att glappet mellan delarna inte är mer än 1mm. Vill man ha det väldigt tight kan man vicka på gångjärnet samtidigt som man kylar ner det i vatten, då låser sig inte gångjärnet när det kyls ner. längden på gångjärnen är totalt 480mm.

 

Kista som står i vardagsrummet används som materialförråd eller som får tjäna som förråd på marknader.