Vattenlägel

Denna är mitt försök att göra en kopia vad jag tror är Rose-Marie vattenlägel från 1500-talet.

 

Den här bilden däremot har jag för mig att det är en bild på det faktiska fyndet från 1500-talet, men jag kan inte för mitt liv komma på var jag har funnit denna bild.

Detta är en skiss på en liknad vattenlägel kunde se ut. Denna form av vattenflaska har används från 1000-talet till 1700-talet enligt denna sida. Tyvärr vet inte heller vad jag har hittat ovanstående bild.

 

Här är min kopia av denna vattenlägel. Den är sydd med tretrådig lintråd (16/3) i 4mm koläder.

 

Vattenlägeln ovan är hastigt sydd för att kunna säljas, därav de breda stygnen. Jag brukar sälja ca 2 st. av dessa vattenläglar på 1,8liter per år.

 

Här är en liten demonstration på hur jag sydde den första vattenlägeln fast men en extra tätning mellan de tjocka läderstyckena. Jag övergav snabbt denna metod att sy vattenläglar på för att det tog för lång tid och för att det inte blev särskilt mycket tätare.

 

När jag syr ihop lädret så börjar jag alltid från mitten i botten av vattenlägeln och använder mig av fyra trådar på varje sida. Man kan tydligt se att jag inte har kvar en söm kvar att sy på ena sidan. När jag har sytt till toppen så klipper jag av två trådar och använder de resterande två trådarna att sy ihop toppen.  För att stygnen ska bli jämna så använder jag mig först av ett skjutmått för att markera att sömmarna ska vara 4mm resp. 9mm från ytterkanten av lädret. Därefter tar jag sporre och gör lite märken där jag ska sy. För att göra hål i lädret måste man använda sig av en syl (en vass tjock nål som man kan trycka igenom lädret med) jag gör hålen lite tjockare än vad synålen är, så det är trögt att dra igenom nålen.  Sedan är det bara att sätta igång att sy.